Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud


Sluit aan en lees met een glimlach

* indicates required
E-mail adres *
Voornaam *
Achternaam *
Waar ben je werkzaam?
  • Ik werk in een huisartsenpraktijk
  • Ik werk, als externe, voor een huisartsenpraktijk
  • Ik werk in een andersoortige praktijk
  • Ik werk, als externe, voor een andersoortige praktijk
  • Ik werk ergens anders

Praktijknieuws


Goede medische zorg in het buitenland22-6-2017 16:50

Als assistente en arts wil je ook wel eens een vrije week hebben gedurende het jaar. Als je reislustig bent aangelegd, waag het er dan op en pak het vliegtuig naar een leuke stad of ga naar een gebied waar je langere tijd kunt vertoeven. Om zorgeloos op vakantie te gaan is het handig om te weten hoe goed de medische zorg in het vakantieland is. Naar welk land kun je dan het beste op vakantie gaan?

Dat is Zweden! Het grootste land van Scandinavië heeft niet alleen prachtige natuur, talloze meren en (onbewoonde) eilanden, maar ook een gezondheidszorg van hoog niveau. Het is wel iets anders dan in Nederland. Particuliere dokterspraktijken zijn bijvoorbeeld schaars. In plaats daarvan kun je beter terecht bij vårdcentral (spreek uit als: woort-sentral), wat zoveel betekent als ‘gezondheidscentrum’. In het land zijn hier ongeveer duizend vestigingen van. 
                                     
Eerst bellen voor een afspraak
        
Zo’n gezondheidscentrum heeft meer voorzieningen dan een Nederlandse huisartsenpraktijk. Let op als je hier heen wilt gaan: altijd eerst bellen voor een afspraak! Alleen als het echt spoedeisend is, wordt je zonder afspraak geholpen. Gelukkig spreken de meeste Zweden een goed woordje Engels en soms ook Duits of Frans. 
                   
Kunnen de artsen en medisch specialisten je niet helpen in dit centrum, dan wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis. Dat kan een streekziekenhuis zijn of als je in een grotere stad bent, een universitair ziekenhuis. 
                                  
Apotheek in Zweden  
                       
Sinds acht jaar kun je sommige medicijnen zoals pijnstillers, meekrijgen zonder doktersvoorschrift, ga daarvoor naar een supermarkt of benzinepomp. Ook is het aantal apotheken de laatste jaren gestegen. Voor toeristen zijn deze apotheken herkenbaar aan een groen kruis op de gevel. 
                   
De dienstverlening in apotheken kent een hoog niveau. Het gebeurt bijvoorbeeld vaak dat de dokter het recept online naar de apotheek verstuurd, zodat er geen papier aan te pas komt en je snel je medicijnen krijgt. 
                   
Dus: wie Zweden als vakantieland kiest, kan met een gerust hart op vakantie!
 
Medische zorg in het buitenland.png

 
Vitaliteit in de praktijk door gezonde voeding22-6-2017 16:49

Een vitaal lichaam en een gezonde leefstijl staan meer dan ooit in de schijnwerpers. Bij vitaliteit denk je al snel aan ontspanning en beweging. Maar het heeft ook alles te maken met gezonde voeding. Assistentes en praktijkondersteuners zijn op weg naar optimale vitaliteit in de praktijk. 
             
Bijna 75% van de werknemers vindt een gezonde leefstijl en vitaliteit op de werkvloer belangrijk. In 2014 voerde het Convenant Gezond Gewicht een onderzoek uit onder 1075 werknemers naar leefstijl en vitaliteit op de werkvloer. Er is op de eerste plaats een direct effect op de gezondheid te zien door de juiste voeding. Daarnaast is gebleken dat actief inzetten op gezonde voeding en vitaliteit een positieve houding van werknemers stimuleert.

Iedereen profiteert van vitale assistentes
 
Artsen en assistentes geven het juiste voorbeeld aan patiënten door zelf vitaal over te komen én vitaal te zijn. Toch hebben sommige assistentes moeite met het volhouden van de juiste levensstijl. Het is van belang dat deze assistentes geholpen worden, zodat ze extra goed ze zelf lekker in hun vel zitten en voor hun patiënten kunnen zorgen. Immers: vitale werknemers maken uiteindelijk een vitale praktijk.
 
Zorg ervoor dat de werknemers ook echt gezonde keuzes maken en gaan maken. Als het erop aankomt wil je dat ze uiteindelijk kiezen voor de bruine boterham en niet voor dat vettige saucijzenbroodje.
 
Gouden kansen voor praktijkmedewerkers
 
Bij praktijken nemen medewerkers zelf hun lunchpakketje mee en eten de assistentes gezamenlijk in de pauze in de daarvoor bestemde personeelsruimte. De pauze is een gouden kans: loop bijvoorbeeld een blokje om met collega’s, dan heb je in ieder geval een half uur goed bewogen tijdens de werkdag.
 
Nog een kans: besteed het jaarlijks personeelsuitje bijvoorbeeld eens aan een kookworkshop met de focus op ‘gezond’. Dat is leuk en leerzaam, goed voor de teambuilding en ook nog eens bevorderlijk voor de vitaliteit van álle personeelsleden. Zo’n workshop laat je assistentes en praktijkondersteuners zien welke keuzes mogelijk zijn om smakelijk en tegelijk gezond te eten. Ze gaan naar huis met inspiratie voor een gezond leefpatroon. Dat is nog eens op een andere manier, dan in de praktijk, kennismaken met de vitaliteit van de mens! Vitaliteit in de praktijk: er zijn altijd kansen.

 

Bruin brood - vitaliteit bij praktijkassistentes.png

 

Waar ga jij heen deze zomer?22-6-2017 16:49

Niet alleen maar werken, maar van tijd tot tijd de dagen op een andere manier invulling geven, is gezond voor de mens. Niet voor niets zijn er vakantiedagen in het leven geroepen. Zorgeloos op vakantie gaan, dat is zowel voor de arts als voor de assistente fijn. Alles is van tevoren goed geregeld en eenmaal op vakantie hoef je je geen zorgen te maken over werk en zakelijke appberichten op je telefoon.

In sommige praktijken is iedereen tegelijkertijd met de arts vrij. Dat is makkelijk, dan is de praktijk gewoon voor een (korte) periode gesloten. Maar niet overal werkt het zo. In grotere praktijken kan de arts of een van de artsen vrij zijn, terwijl de assistentes gewoon doorwerken. Ze ontvangen dan alleen patiënten die ze zelf kunnen behandelen en voeren werkzaamheden uit waar geen artsenhulp aan te pas komt.

De bezetting verandert tijdens de vakantie

Op dit soort momenten is de personeelsplanning van groot belang. Want misschien moet er wel een vervangend arts ingezet worden en is de bezetting voor de assistentes en praktijkondersteuners veranderd voor een korte periode. Dan is het overzichtelijk als dit op een digitale manier vastgelegd wordt, waar iedereen binnen de praktijk inzicht heeft in de bezetting en de planning. Hier hoeft tijdens de vakantie geen arts voor aan te pas te komen. De praktijkondersteuner kan de planning dan samen met de assistentes zelf digitaal regelen in een app.

Op afstand checken via de app

Mocht de vakantievierende arts toch nieuwsgierig zijn naar het personeel, hoeft hij/zij alleen maar mijnPraktijk op zijn/haar telefoon te openen en door de app heen te bladeren. Dan ziet de arts ook meteen of de assistentes graag op vakantie willen, door de aangevraagde verlofdagen die in beeld verschijnen. Makkelijk toch? Zo kun je altijd een oogje in het zeil houden, als je wilt.

Al verlof aangevraagd?

Wij zijn helemaal klaar voor de vakantie. Weet jij al waar je deze zomer heen gaat en heb je hier al via een digitale personeelsplanner verlof voor aangevraagd? Mocht je dit nog niet gedaan hebben, doe dit dan snel. Dit kan ook met de mijnPraktijk app. Zowel de aanvraag als de goedkeuring van verlof gaat razendsnel in de app. Er is geen mailverkeer meer nodig en ook de papieren aanvragen kunnen de prullenbak in!

Wil je meer informatie over de personeelsplanningsapp mijnPraktijk? Neem dan contact met ons op via marieke@mijnpraktijk.info of bel ons via tel. nr 0164-298 200. Een kijkje nemen op onze website kan ook, ga dan naar www.mijnpraktijk.info.

 

 ​Waar ga jij heen deze zomer.png

 

1 - 3Volgende